VLLG? / ACTUALITAT / SANT JORDI 2017

Aquest 2017 no està resultant molt ‘actiu’ pel que fa la producció literària dels escriptors anoiencs. A diferència del passat 2016, i més concretament durant la jornada del Sant Jordi de l’any passat, hi va haver una molt bona presència de novetats locals, però enguany es certament escassa. De tota manera, les parades de llibres i llibreries que restaran obertes en plena activitat festiva i de vendes a l’Anoia durant la jornada d’aquest Sant Jordi 2017, disposaran d’un seguit de propostes de lectura d’autors de la nostra comarca. Aquestes en són una mostra: 

‘EL TIEMPO DEL NEGRO’ de Mireia Rubio (Círculo rojo, 2016)

La periodista i escriptora anoienca Mireia Rubio presenta  la seva segona novel.la titulada ‘El tiempo del negro’, coeditada a través de l’editorial ‘Círculo rojo’. Es tracta d’un projecte literari i solidari que vol denunciar la tragèdia dels immigrants, molts dels quals perden la vida al Mediterrani en el seu periple cap a Europa, tot fugint de la violència.

L’escriptora igualadina posà especial atenció  en l’estil descriptiu de la història, afirmant sobre la seva segona novel.la que es “d’aquelles obres que te les emportes al cap més enllà de l’estona de llegir-les, perquè els personatges i la trama entren fins a dins i et transporten i et fan pensar”.

‘LA NOCHE DE LAS CIEN VELAS’ DE LAURA VIVANCOS

La nit de Halloween, o per ser més aproximatius, la nit de Tots Sants, genera des de fa una bona colla d’anys tot un ritual de caire terrorífic, afegint a més tot allò que envolta la celebració de rituals esotèrics, de por i misteri.

La literatura, que no està gens mancada d’aquests arguments, s’afegeix cada any a la celebració del Halloween amb nous títols disponibles a través de les nostres llibreries particulars o a través de la venda per internet.

Aquest es el cas de la publicació el passat  mes d’octubre del 2016 de la novetat editorial de l’autora anoienca Laura Vivancos, amb la seva segona novel.la titulada ‘La noche de la cien velas’ (Editorial Círculo rojo, 2016).  Vivancos va debutar com a escriptora l’any 2012 amb la publicació de la novel.la ‘Contes inquietants’ (Edicions Obliqües).

Pel que fa aquesta segona proposta literària de Laura Vivancos, ens explica que: “…en el llibre tracto molts temes de tipus sobrenatural: fantasmes, zombis, cases encantades… però també molts temes molt corrents i molt greus: bullying, pobresa o  malalties”.

‘SUPERVIVIENTE. EL MIEDO BAJO CONTROL’ de Carlos Vico (Now Books, 2016)

A les portes de la mort, en una glacera a Groenlàndia, Carlos Vico, resident a Vilanova del Camí (Anoia), va descobrir un mètode de supervivència extrema aplicable a les nostres vides. Tot un un personatge ben curiós.

Vico, ha estat empresari, ha creuat el desert, ha tingut dos fills, ha corregut el Ral·li Dakar, s’ha arruïnat, ha dormit enterrat en fem, ha arriscat la seva vida per salvar la d’altres, ha escoltat el xiulet de les bales volant per sobre del seu cap, ha entrenat a gent de tot tipus, a Groenlàndia va estar a punt de morir després que una placa de gel es trenqués sota les seves peus i va aconseguir resistir 14 hores en un entorn gelat totalment xop, ha perdut casa per culpa de la crisi econòmica, ha menjat insectes que farien vomitar a qualsevol i ha ballat amb la mort en més d’una ocasió…, així és en resum: Carlos Vico , un especialista en supervivència extrema.

Carles Vico ha viatjat pels entorns més durs del planeta convivint amb cultures a la vora de l’extinció i aprofitant els seus coneixements per realitzar travessies en solitari amb recursos mínims. El seu objectiu és posar-se a prova en situacions de risc màxim amb l’única intenció de saber com funciona la seva ment quan la porta al límit, és a dir, quan la col·loca davant del precipici de la bogeria. La seva capacitat per a l’ús de la lògica, la creativitat i l’autoconeixement, però sobretot la seva actitud, han estat claus per sobreviure a totes aquestes situacions.

‘LLÀGRIMES DE TARDOR’ D’EDUARD CREUS (ED. EL TOLL)

El nou llibre de l’escriptor igualadí Eduard Creus i Vilarrúbias, que duu per títol “Llàgrimes de Tardor”. Publicat per Editorial El Toll, es tracta d’un recopilatori de 16 relats i micro-contes agrupats en 3 categories: pessics de vida (històries de la vida quotidiana),  llegendes d’arreu  i una trilogia dedicada a la guerra civil espanyola.

Després del seu darrer treball, “Aigualits, sí (75 anys del Club Natació Igualada)”, Eduard Creus torna a la narrativa de ficció, el gènere que més a cultivat en el decurs de la seva trajectòria literària.

En cadascun dels apartats de què consta “Llàgrimes de Tardor”, l’autor crea un espai exclusiu per a totes i cadascuna de les històries que els conformen.

‘TROPA SAPIENS’ d’Albert Riba (Empresa Activa, 2017)

L’expert en temes d’emprenedoria per a empreses, l’igualadí Albert Riba, publica ‘Tropa Sapiens’ (Empresa Activa, 2017), amb la que tanca la trilogia encapçalada pels llibres ‘Mamut o sapiens’ i ‘La parálisis que activa’.

En aquest cas, aquest tercer llibre presenta un recull d’idees i eines per mantenir els equips motivats i en constant evolució. Aquesta novetat editorial inclou casos pràctics amb aprenentatges, amb el propòsit de facilitar les eines senzilles i amb diversitat d’exemples pràctics que poden servir al lector com a guia per quan els vulgui posar en pràctica.

‘ESTIMATS FILLS’ de Lleonard del Rio (Parnass Ediciones, 2017)

‘Estimats fills’ (Parnass Ediciones, 2017) és el nou poemari de Lleonard del Rio, un volum de 264 pàgines que aplega 100 nou poemes, dels quals 66 han estat guardonats en certamens, concursos i jocs florals.

El llibre està prologat per Maria Teresa Miret, que durant una bona colla d’anys va ser directora de la Biblioteca Central d’Igualada. Aquesta edició ha estat revisada pel gramàtic i amic de l’autor, el Dr. Josep Ruaix i la coberta realitzada per Maria Rosa del Rio, filla del mateix Lleonard del Rio, sobre un esmalt de l’artista amiga Milòs Gras, de reconeguda trajectòria com a escultora i orfebre.

‘COM SER UN PIRATA’ de Ton Llobet i Martí Garrancho (Cossetània, 2017)

Si fins ara hem tingut uns excel.lents manuals (literaris i gràfics) per saber tot el que cal sobre el món dels tions amb els dos volums publicats fins el moment per Cossetània Edicions, ara els més menuts es podran convertir en uns experts ‘pirates’ amb el nou manual que estan a punt de publicar els autors anoiencs, Ton Lloret i Martí Garrancho.

Aquesta vegada aquest dos autors anoiencs tracten el món dels pirates des de la perspectiva infantil, amb una visió molt divertida, còmica i visual.

‘IRIS’ de Laura Tapiolas (autoedició, 2017)

Primera novel·la de la jove vilanovina Laura Tapiolas Fàbregas, ‘Iris’.  L’obra d’aquest jove escriptora debutant, és el resultat final d’un “agosarat” treball de recerca que Tapiolas ha presentat durant aquest curs, a 2n de Batxillerat, i que li ha fet merèixer la nota màxima.

Aquesta obra literària és un exercici de proximitat, transparència i honestedat amb els lectors que s’evidencia també des del format: les tapes blanques del llibre, la primera pàgina directament a la portada i una sèrie de pàgines transparents a l’interior que contenen microrelats. I és que l’autora ha combinat dos gèneres literaris en un. Així dins el relat trobem l’esquitx de petites anècdotes, vivències o pensaments que tenen també la voluntat de picar l’ullet al lector per explicar-li l’origen del material literari que està al servei de la trama.

Sense desvetllar grans trets de l’argument, Tapiolas  explica que ‘Iris’ és sobretot la història de superació de les pors relacionades amb un trastorn que afecta la vida del personatge principal, l’Eloi, una lluita en la qual compleix un paper cabdal l’amor i l’empatia de la Carla.

PODCAST – AUTORS DE L’ANOIA – RÀDIO NOVA

Article/post 1616 – Vols llegir? – volsllegir.cat