Narrativa, Sant Jordi

‘Nosaltres dos’ de Xavier Bosch, el llibre triomfador del Sant Jordi 2017

VLLG? / ELS LECTORS QUE SI QUE ESTIMEN ELS LLIBRES -445-

‘NOSALTRES DOS’ de Xavier Bosch

Després de l’èxit d’’Algú com tu’, Premi Ramon Llull 2015, el periodista i escriptor Xavier Bosch s’atreveix a novel·lar el poder de l’amistat entre un home i una dona, i a explorar-ne els límits. ‘Nosaltres dos’ (Columna, 2017), ha representat el gran llibre triomfador d’aquesta darrera edició de la Diada del Llibre. A poques setmanes de publicar-se, a poca distància del Sant Jordi, en Xavier Boch ha elaborat una trama narrativa que planteja una pregunta al lector: és possible l’amistat entre un home i una dona? 

Efectivament la resposta la trobem en l’argument de ‘Nosaltres dos’, protagonitzada pel Kim i la Laura, que provenen de mons diferents. Malgrat els seus camins divergents, saben que sempre hi són per ajudar-se. Tant se val la distància. Tant se val que triguin molt temps a retrobar-se. Són dos amics, com n’hi ha pocs, a prova de tot.

És possible l’amistat entre un home i una dona? 

L’ARGUMENT

Ell, en Kim, fill aviciat d’un hoteler de Barcelona sense problemes econòmics, i ella, la Laura, filla única d’un pare comptable d’una fàbrica important de mobles de Banyoles i d’una mare mestressa de casa. Noia d’empenta, entrenadora d’un equip de bàsquet juvenil, molt llesta i molt de Banyoles.

Els anys, l’aigua inexorable del riu, van passant. Els en passen de tots colors, a cadascú pel seu cantó -com sol passar a totes les vides-, i l’amistat sobreviu saltant per sobre de distàncies que arriben a ser les màximes possibles. Ell, en Joaquim o Kim, a Barcelona, casat i amb fills. Ella, la Laura, a Austràlia.

Malgrat els seus camins divergents, saben que sempre hi són per ajudar-se. Tant se val la distància. Tant se val que triguin molt temps a retrobar-se. Són dos amics, com n’hi ha pocs, a prova de tot.

També es pot  descriure ‘Nosaltres dos’ com la crònica del pas del temps per una empresa familiar que lluita per resistir el tsunami de la globalització/despersonalització.

Hi ha un munt de personatges “secundaris” tots molt ben caracteritzats: els germans i la germana, el recepcionista, el grup de rock anglès, el catedràtic de filosofia també anglès, l’esposa del Kim, els pares de la Laura, la Laborde (una primadonna que recorda moltíssim Edita Gruberova),…

Bosch ens deixa anar tota la informació per tal que puguem seguir el fil però sempre amb mesura. Cal dir que ‘Nosaltres dos’ no ésuna novel·la d’intriga encara que l’autor dosifiqui sàviament la informació.

«L’amistat deu ser això: els lligams invisibles amb algú que fa quinze anys que no has vist i és com si hi haguessis parlat abans-d’ahir».

L’AUTOR

Xavier Bosch va néixer a Barcelona el 1967. Autor de les novel·les Se sabrà tot (Premi Sant Jordi 2009 i llibre més venut del 2010) i Homes d’honor (2012). Anteriorment, havia publicat els reculls de contes Jo, el simolses (1992) i Vicis domèstics (1998), i la novel·la breu La màgia dels reis (1994).

Periodista de llarga trajectòria, ha estat creador de formats audiovisuals d’èxit com Alguna Pregunta Més, El món a RAC 1 o El gran dictat. Ha estat cap de programes de RAC1, director de l’Avui, del documental La fleur i de l’Àgora de TV3. Actualment és articulista i membre del consell editorial de l’Ara.

Font/enllaç: Columna (Grup 62)

Article/post 1623 – Vols llegir? – volsllegir.cat

 

1 Comment

  1. mercè

    Ja “Algú com tu” em va atrapar. I, ara, “Nosalttres dos” no ha estat menys. El Xavier Bosch és un savi a saber mantenir l’atenció del lector en tot moment i fins al final.
    Llenguatge viu i acolorit. Coneixedor de la dona i tot el que l’envolta.
    les seves novel·les tenen un glamur especial!!!

Leave a Reply

Theme by Anders Norén