VLLG? / ACTUALITAT / RÀNQUING DE VENDES

Passat ja el  Sant Jordi 2017, la Diada del Llibre, tot torna a la normalitat. Després de la festa major literària anual, cal observar com va evolucionant el rànquing dels llibres més venuts, que viu encara de la ressaca festiva del mes d’abril.

Hi ha tres noms que es mantenen entre els més venuts, ja coneguts, i que a més també han estat líders de vendes de llibres del Sant Jordi: Xavier Bosch amb ‘Nosaltres dos’ (Columna, 2017), amb 6 en setmanes en llista i liderant la ficció en català; Fernando Aramburu amb ‘Patria’ (Tusquets), amb 31 setmanes d’estada entre els 10 primers i líder de la categoria de la ficció en castellà i Pau Donés, al capdavant de la formació musical ‘Jarabe de palo’, que des de fa més de nou setmanes es manté en primera posició de la no ficció en castellà amb ’50 palos…, y sigo soñando’ (Planeta, 2017).

Ara però ve la novetat, amb la incorporació en primer lloc de la no ficció en català del nou llibre, i feia sis que no n’havia publicat cap, d’en Quim Monzó amb ‘Taula i barra’ (Libros de Vanguardia, 2017), amb un conjunt d’articles en clau lleugera sobre el menjar i el beure.

Tot seguit us ampliem amb més detall, el contingut d’aquestes novetats editorials que s’han fet amb els número 1 del rànquing dels més venuts durant els primers dies del recent estrena mes de maig d’aquest 2017.

‘TAULA I BARRA’ DE QUIM MONZÓ (Libros de Vanguardia, 2017)

‘Taula i barra’ (Llibres de Vanguardia) va ser, inicialment, una idea del crític i escriptor Julià Guillamon, a manera de recordatori d’articles de Monzó publicats durant anys a La Vanguardia . Havia de ser un petit diccionari del menjar i el beure , un exemplar de butxaca.

El llibre ho abasta tot, de la desastrosa enciam iceberg als cambrers sords ( “que es fan passar per sords”), del ritual impossible de menjar sol i tranquil als dubtosos controls sanitaris, els bars regentats per xinesos o les trampes de la cervesa artesana … dels croissants sense banyes al fals pesto, passant pel “què complicada que és la vida sense alcohol”.

Gràcies a ‘Taula i barrra’,  sabem que Monzó no suporta la música alta als locals ni les faltes d’ortografia en una carta de restaurant, que prefereix la simplicitat a l’excés i “el bo conegut” a les invencions “per conèixer”. Que fa molt temps que va deixar de fer concessions, en la literatura i en la vida.

‘NOSALTRES DOS’ DE XAVIER BOSCH (COLUMNA, 2017)

Després de l’èxit d’’Algú com tu’, Premi Ramon Llull 2015, el periodista i escriptor Xavier Bosch s’atreveix a novel·lar el poder de l’amistat entre un home i una dona, i a explorar-ne els límits. ‘Nosaltres dos’ (Columna, 2017), ha representat el gran llibre triomfador d’aquesta darrera edició de la Diada del Llibre. A poques setmanes de publicar-se, a poca distància del Sant Jordi, en Xavier Boch ha elaborat una trama narrativa que planteja una pregunta al lector: és possible l’amistat entre un home i una dona?

Efectivament la resposta la trobem en l’argument de ‘Nosaltres dos’, protagonitzada pel Kim i la Laura, que provenen de mons diferents. Malgrat els seus camins divergents, saben que sempre hi són per ajudar-se. Tant se val la distància. Tant se val que triguin molt temps a retrobar-se. Són dos amics, com n’hi ha pocs, a prova de tot.

‘PATRIA’ DE FERNANDO ARAMBURU (TUSQUETS, 2017)

Aquest ‘retaule’ literari es presenta com el definitiu sobre més de 30 anys de la vida a Euskadi sota el terrorisme

El dia en què ETA anuncia l’abandonament de les armes, Bittori es dirigeix ​​al cementiri per explicar-li a la tomba del seu marit el Txato, assassinat pels terroristes, que ha decidit tornar a la casa on van viure. Podrà conviure amb els qui la van assetjar abans i després de l’atemptat que va trastocar la seva vida i la de la seva família?

Podrà saber qui va ser l’encaputxat que un dia plujós va matar el seu marit, quan tornava de la seva empresa de transports? Per més que arribi d’amagat, la presència de Bittori alterarà la falsa tranquil·litat del poble, sobretot de la seva veïna Mirin, amiga íntima en un altre temps, i mare de Joxe Mari, un terrorista empresonat i sospitós dels pitjors temors de Bittori.

Què va passar entre aquestes dues dones? Què ha enverinat la vida dels seus fills i els seus marits tan units en el passat? Amb els seus estrips dissimulats i les seves conviccions indestructibles, amb les seves ferides i les seves valenties, la història incandescent de les seves vides abans i després del cràter que va ser la mort del Txato, ens parla de la impossibilitat d’oblidar i de la necessitat de perdó en una comunitat trencada pel fanatisme polític.

’50 PALOS…, Y SIGO SOÑANDO’ DE PAU DONÉS (PLANETA, 2017)

Superat el càncer però amb la seva presència sempre amenaçant, Pau Donés s’ha proposat donar compte d’una vida intensa, plena de grans èxits i de sonors fracassos.

Aquest llibre del músic i cantant, líder de la formació musical ‘Jarabe de Palo,  no és una biografia, ‘…perquè les biografies fan olor de mort’, diu Pau Donés.

 

Així que si hi ha cap manera d’entendre aquest llibre és com una reflexió, una xerrada amistosa que s’allarga fins a la matinada i en què Pau dóna compte dels seus millors moments, però també dels pitjors.
Del suïcidi d’una mare, del fracàs amorós, d’una carrera amb alts i baixos que quan de sobte repunta queda interrompuda per un diagnòstic atroç, càncer de còlon. Però no és aquest lloc per laments ni per a la malenconia. Perquè aquest és un llibre optimista, com la música de Jarabe de Palo, com la filosofia que regeix la vida de Pau.
Aquest és un llibre tendre, honest, divertit i àcid, fins i tot. I emotiu.
Una resposta a totes les preguntes que tants periodistes mai li van fer o que si li van fer no va voler respondre i que ara, davant la perspectiva d’una nova vida, s’ha proposat escriure.
Font/enllaç: Rànquing publicat al suplement ‘Cultura/s’ de La Vanguardia, edició dissabte 06/05/2017
Article/post 1627 – Vols llegir? – volsllegir.cat