VLLG? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -447-

‘POR TRECE RAZONES’ de Jay Asher (Nube de Tinta, 2017)

L’exitosa sèrie de Netflix titulada ‘Por trece razones’ (Nube de Tinta, 2017) ha rellançat a les llibreries (només versió en castellà) l’obra original de l’autor Joy Asher. Llibre que s’ha situat en tercera posició de la ficció en catellà dels llibres més venuts dels darrers dies (font: suplement ‘Cultura/s’ de La Vanguardia, edició 20 de maig).

Des de la seva publicació, l’any 2010, aquesta novel.la ha generat polèmica entre pares i educadors per la idoneïtat de la seva trama. Una adolescent que estudia en un institut nord-americà, anomenada Hanna Baker, se suïcida i deixa al seu darrere unes cintes de cassette enregistrades per ella mateixa, en què assenyala a tretze persones, la gran majoria companys d’institut i també pares i educadors, a tan tràgic final.

La ficció de Jay Asher, escriptor nord-americà especialitzat en publicar novel.les per adolescents, entra en cursa en el tema de l’assetjament escolar. ‘Por trece razones’ ja és un fenomen de vendes i controvèrsies, i es pot comparar amb un altre best-seller juvenil de gran èxit com ha estat ‘Wonder’ de R.J. Palacio, que aborda un altre tema de gran preocupació com és el ‘bullying’.

No cal dir que l’adaptació en format sèrie que ha realitzat Netflix i que s’ha estrenat a nivell mundial, ens submergeix en un drama que colpeja de ple a la societat jove actual, en què tracta tots els conflictes als quals s’enfronten: bullying o masclisme. Així com a les qüestions socials i de diversitat quant a l’amor o l’homosexualitat, tractats d’una forma natural. Totes elles s’arrodoneixen amb un tema gairebé tabú com el suïcidi, principal protagonista amb una forta dosi emocional en forma de cinta.

L’ARGUMENT

Un dia Clay Jensen, un d’aquests adolescents, arriba a casa quan es troba amb una misteriosa caixa de sabates sense remitent. Intrigat, decideix obrir-la i es troba amb una sèrie de cintes de casset, pel que sembla gravades per Hannah Baker, una companya de classe que es va suïcidar dues setmanes abans.

Hannah va escollir a 13 companys per explicar-los la seva història, aquells 13 als que culpa del que va passar. Gràcies a unes instruccions que va deixar a la caixa, les cintes haurien d’arribar a tots ells perquè escoltessin una veritat que cap vol sentir: les tretze raons per les que va decidir suïcidar-se.

TRAILER DE LA SÈRIE

Font/enllaç: Editorial juvenil ‘Nube de Tinta’

Article/post 1632 – Vols llegir? – volsllegir.cat