VLLG? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES (451) / RAFAEL VALLBONA

El passat mes de juny d’aquest 2017  la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX van lliurat el 37è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana en un acte dirigit per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell,  celebrat al Saló Modernista de l’Antiga Caixa Sabadell. El guardonat ha estat l’escriptor i periodista Rafael Vallbona, que amb ‘La casa de la frontera’ (Grup 62) s’ha endut els 35.000 euros d’un dels premis més prestigiosos de les lletres catalanes al costat del Sant Jordi i el Ramon Llull.

L’obra de Vallbona ha estat l’escollida d’entre un total de 47 per un jurat format per Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli, Carme Riera (guanyadora de l’edició anterior) i Joan Carles Sunyer (secretari).

Vallbona ha construït una novel·la coral que narra els fets més rellevants que han transformat la Cerdanya i tot el país, des de l’última Guerra Carlina, passant per la Setmana Tràgica, la Guerra Civil i la postguerra, fins a l’auge del turisme i la perforació del túnel del Cadí. La trama manté l’intriga i l’emoció per una terra i uns personatges que han deixat la seva petjada en la història de Catalunya –i també més enllà de la frontera.

L’ARGUMENT

‘La casa de la frontera’ és un establiment situat al barri de la duana de Puigcerdà, al bell mig de la ratlla amb França. Des del 1892, quan dos cerdans la van comprar per instal·lar-hi un hostal que pertany a la família Grau.

El dia de la jubilació, mentre apaga per darrera vegada les neveres i els llums de la botiga, la Carme repassa la vida de la seva família –des dels rebesavis fins els fills- i recorda sense nostàlgies la història d’aquesta casa fronterera. Un lloc de pas, on s’hi han encreuat molts destins –aventurers, fugitius o exiliats- i que enmig d’un paisatge imponent, ha estat testimoni d’alguns dels episodis més rellevants que han transformat la Cerdanya i tot el país des de finals del segle XIX fins ara: des de l’última carlinada, la Setmana Tràgica fins a la Guerra Civil, la misèria de la postguerra, l’auge del turisme o la perforació del túnel del Cadí.

L’AUTOR

Rafael Vallbona (Barcelona 1960). Escriptor i periodista. Autor de més de cinquanta llibres de tota mena entre novel·les, no ficció, poemaris i llibres de viatges; alguns dels quals han estat traduïts, i altres han estat premiats amb l’Amat Piniella i el Néstor Luján de novel·la històrica, l’Ernest Udina de periodisme, el Columna jove i el Ramon Muntaner de novel·la juvenil, el Ferran Canyameres de novel·la negra, el Cadaqués a Rosa Leveroni o els Jocs Florals de Barcelona de poesia, entre d’altres.

Col·laborador habitual a premsa, ràdio i televisió, és també professor a la Facultat de Comunicació Blanquerna. Viu al Maresme.

Font/enllaç: Grup 62

Article/post 1651 – Vols llegir? – volsllegir.cat