VLLG? / ACTUALITAT / PREMI NOBEL LITERATURA 2017

L’escriptor britànic d’origen japonès Kazuo Ishiguro (Nagasaki, 1954) ha obtingut el Premi Nobel de Literatura. Ishiguro, que no figurava a les travesses per al Nobel de Literatura d’enguany, s’endurà els 950.000 euros de premi. 

OBRES DESTACADES

No em deixis mai és una obra que combina les reflexions sobre l’amor i sobre l’enginyeria genètica, però també una crítica de l’individualisme. El que queda de dia és una reflexió sobre els secrets i la incomunicació entre les persones a partir del personatge d’un majordom i les seves tortuoses relacions amb una de les seves subordinades. La gent es va estranyar que aquest autor d’origen japonès escrivís sobre un tema tan britànic, però ell assegura que està dividit entre dues cultures. Els inconsolables és una història sobre un famós pianista que viatja a una ciutat d’Europa Central on és rebut com un heroi, però té greus problemes per respondre a les expectatives dels habitants de la zona.

A més a més de les seves novel·les, Ishiguro ha escrit lletres per al cantant de jazz Stacey Kent i diferents guions radiofònics i televisius.

KAZUO ISHIGURO, EN CATALÀ

Les principals obres d’Ishiguro han estat traduïdes al català. Hi ha disponibles edicions d’El que resta de dia (Grup 62), Els inconsolables (Grup 62), Una pàl·lida vista dels turons (Documenta Balear), Quan érem orfes (Grup 62, La Butxaca), No em deixis mai (Empúries)… Algunes d’aquestes obres van ser aprofitades com a idees original per a pel·lícules. És el cas de No em deixis mai (Mark Romenek, 2010) , El que resta de dia (James Ivory, 1993) i La comtessa russa (James Ivory, 2005).

Font/enllaç: Sevenska Akademien

Article/post 1656 – Vols llegir? – volsllegir.cat