VLLG? / ACTUALITAT / PREMI PLANETA

Aquest diumenge 15 d’octubre a la nit, en el decurs d’un sopar literari que tindrà com a escenari el Palau de Congressos de Catalunya a Barcelona, tindrà lloc la 66a edició dels Premis Planeta. Enguany s’ha batut un nou rècord històric de 634 originals presentats i supera per primera vegada les 600 novel·les rebudes. De tots aquests originals, el jurat ha triat un llitat amb 10 candidats, dels quals en resultarà el guanyador/a del Planeta, un dels guardons literaris més ben dotats de la literatura castellana. 

Enguany el Premi Planeta té lloc enmig d’una gran expectació mediàtica després de l’anunci del canvi de seu a Madrid fruit de la situació política catalana, i amb la incògnita del lloc en què es produirà l’entrega del guardó millor dotat de les lletres espanyoles l’any vinent. De tota manera, en la roda de premsa que ha tingut lloc aquest dissabte dia 14 d’octubre, el president del grup Planeta, José Crehueras, ha assegurat que la seva intenció és que el Premi es continuarà fallant i lliurant a Barcelona.

ELS FINALISTES

Pel que fa els gèneres que dominen entre els 10 finalistes, hi ha un predomini de novel.la història i novel.la social contemporània. Recordem que el guanyador/a del Planeta s’endurà el 601.000 euros del premi, i el/la finalista uns 150.000 euros. D’altra banda, el jurat del premi ho integren Alberto Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Emili Rosales.

Els llistat dels finalista d’enguany del Planeta són: 

El astrónomo, Heinrich Vo Kügel (pseudònim)
Es que tengo hambre, de María Eugenia Mayobre Jahn
La nueva vida de Penélope, de Bella Linardi (pseudònim)
Primera parte, de Antolín Sánchez Lancho
Mujeres rotas, de Voli estas povi (pseudònim)
La isla de las musas, de Ricardo Pedreira Ulloa (pseudònim)
El infierno bajo la piel, de Jesús Miguel Martínez
La montaña artificial, de Victoria Goodman (pseudònim)
A la sombra de una mentira, de M. Palma Medina
Una fea encantadora, de Eva Florencia Benavidez

POLÈMICA PEL CANVI DE LA SEU 

Després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, digués el passat dimarts 10 d’octubre en el Parlament, que assumeix que Catalunya ha de ser Estat i plantegés suspendre’l unes setmanes per dialogar, el consell d’administració del grup Planeta va decidir traslladar el seu domicili social a la capital espanyola per motius de “inseguretat jurídica” en cas de proclamar-se la independència. La marxa a Madrid de la seu del grup pot provocar, segons els analistes, un canvi en la geopolítica del llibre, i fer trontollar la capitalitat literària que representa Barcelona.

Font/enllaç: Grup Planeta / Premis Planeta / lavanguardia.com / ara.cat

Article/post 1662 – Vols llegir? – volsllegir.cat