VLLG? / ACTUALITAT / VILA DEL LLIBRE CERVERA 2017

Aquest passat cap de setmana, dies 21 i 22 d’octubre, Cervera s’ha convertit en la gran capital de les lletres i la literatura en la que ha estat la segona edició de la ‘Vila del Llibre’. Durant dues jornades, s’han celebrat prop de 80 activitats entorn al llibre: taules rodones, tallers per joves i adults, espectacles literaris, presentacions de novetats, mercat del llibre i moltes altres propostes.

Amb aquesta ‘Vila del Llibre’, Cervera es vol convertir en la ‘booktown’ de les terres de Ponent i amb aquest propòsit mirar cap al 2019, quan serà Capital de la Cultura Catalana. A més, aquest esdeveniment literari, tant el programa d’actes com l’ambientació, reivindiquen enguany el paper de la llibreria i el llibreter en el circuit literari.

MERCAT DE LLIBRES

El carrer Major de la ciutat de Cervera s’ha convertit en un espai de llibres, amb la presència de 34 editorials amb les seves respectives parades de llibres, que han donat vida en aquest espai emblemàtic de la capital de la comarca de La Segarra. Els migdies i tardes-vespre han estat les hores de més afluència de públic visitant aquestes parades, per tal de remenar, triar i comprar novetats editorials o fons de catàleg.

L’ANÈCDOTA DE LES PRIMERES HORES DE LA JORNADA

Si l’any passat, la primera edició de la ‘Vila del Llibre’ a Cervera va haver de compartir estones de pluja, enguany ha hagut de patir una tallada de llum durant les dues primeres hores de l’inici de la fira, motivat per l’accident d’un globus aerostàtic que va afectar la xarxa de subministrament elèctric a bona part de la ciutat de Cervera. Però al voltant de la una del migdia, el servei ja estava restablert.

Aquest fet anecdòtic, va provocar que diversos espais del carrer Major, principalment interiors de cases del carrer on estava tot preparat i decorat per celebrar en el seu interior taules rodones i presentacions de novetats literàries, i per aquesta manca d’aquest subministrament elèctric, l’organització de la ‘Vila del Llibre’ va trobar una solució ràpida i amb molt d’encert desplaçant l’espai pels convidats amb les taules rodones i de presentacions, i les cadires pel públic assistent, al portal exterior d’aquests edificis, amb la complicitat molt agraïda del públic assistent.

D`aquesta manera, la primera taula rodona dedicada a ‘Llibre, llibreters i llibreries’, amb la participació dels escriptors Xavier Bosch, Sílvia Soler i  del President del Gremi de Llibreters, Antoni Daurà, es va fer al portal d’entrada de la Capella de Sant Joan. Així com també, la primera taula de novetats editorials amb els autors Laura Borràs, Maria Pons, Raquel Picolo i Edgar Cotes, també es va realitzar a l’exterior de la Casa Dalmases.

Podem dir doncs, que aquesta va ser la nota anecdòtica d’aquesta ‘Vila del Llibre’, que es va desenvolupar a la resta de les dues jornades amb tota normalitat. El temps també va acompanyar, amb més bonança el dissabte i una temperatura una mica més freda el diumenge.

PRESENTACIONS DE NOVETATS LITERÀRIES

Fins un total de 10 taules de novetats editorials es van fer en el decurs de les dues jornades d’aquesta ‘Vila del Llibre’, totes elles exposades i presentades per l’editor del -volsllegir.cat-, en Josep Maria Solé, en un espai emblemàtic del carrer Major de Cervera com és la Casa Dalmases. 

Les taules de novetats editorials presentaven una temàtica de gènere diferent,  com per exempre: el microrelat, la novel.la negra, ciència ficció, narrativa, juvenil, viatges, història; aquests taules de presentació van aplegar els nous llibres, entre d’altres, dels escriptors: Andreu Carranza va presentar en el seu nou llibre ‘Ciutat de llops’ o Laura Borràs, presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes, va parlar del seu llibre ‘La literatura en un tuit’.

També es van presentar novetats editorials de gèneres diversos, com per exemple, en microliteratura: ‘Petits crims familias i altres microrelats’ de Maria Pons (Ed. Pagès); ‘Cròniques de Kaneaï’ de Raquel Picolo (Voliana Ed.) i ‘Els hibrits minvants’ d’Edgar Cotes (Ed. Secc).

Pel que fa el gènere històric va estar representat per  Sònia Garangou amb ‘Les joventuts llibertàries’ (Ed. Gregal), i Eduard Contijoch que va presentar el seu llibre ‘La fàbrica’ (Círculo Rojo).

La taula de novetats dedicada a la novel.la negra i de ciència ficció la va protagonitzar l’obra ‘Estirant el fil escarlata’ de Montserrat Galícia i presentat per la escriptora cerverina Rosa Fabregat (padrina de la ‘Vila del llibre’ de Cervera de l’any passat), ‘Seisanta-vuit’ del lleidatà Ramon Usall.

Pel que fa la narrativa, el nou llibre d’Andreu Carranza, ‘Ciutat de llops’ (Columna), ‘La capellana’ de Rosa Fabregat, i ‘Rendició a la neu’ d’Agustí Segarra, ambdues propostes literàries publicades per l’editorial Pagès.

Les novetats juvenils, van estar representades pel Mosso d’Esquadra i escriptor, Francesc Xavier Álvarez amb el seu ‘No abandonis quan el rastre és calent’ (Ara Llibres), presentació que va comptar amb la participació molt activa dels alumnes de secundària dels instituts Antoni Torroja i de la Segarra de Cervera.

D’altra banda l’editor responsable de l’editorial BiraBiro, Oriol Gonález, va presentar un conjunt de novetats del seu segell editorial, dedicat a presentar una oferta literària ben original pels joves lectors, que també va incloure la presentació per part del seu autor, en Josep Maria Ibarra, amb la seva segona novel.la adreçada als joves lectors, un viatge a través del temps amb ‘El gran Moghul’ (Ed. Gregal). Aquesta taula de novetats va comptar entre el públic assistent un grup de bibliotecaris de diversos ciutats d’arreu de Catalunya i que junt amb l’editor i l’escriptor es va realitzar una mena de col.loqui sobre si els joves d’avui en dia són o no lectors.

En el mateix espai de la Casa Dalmases, es va fer una taula dedicada a la figura de l’escriptor Manuel de Pedrolo, que va comptar amb la presència de la seva filla, Adelaix Pedrolo, que a més és presidenta de la Fundació Manuel de Pedrolo. En aquest acte es va presentar la reedició de ‘Crucifeminació’, publicada originalment a mitjans dels anys 80 del passat segle, a través de l’editorial Orciny Press, amb presència del seu editor, Hugo Camacho, i de Màriam Serrà, lingüista, escriptora i col.laboradora habitual de la fundació, que va fer una ressenya sobre aquest llibre.

Una altra d’aquestes taules de novetats, i de manera molt destacada, va ser la presentació del nou llibre de l’escriptor i periodista Víctor Alexandre, amb ‘Els amants de la Rambla del Celler’, publicat per l’editorial Meteora. L’editora d’aquell segell, Maria Dolors Sàrries, al costat de la periodista cerverina Romi Porredón, van analitzar davant del públic assistent, els continguts i la forma d’aquesta novetat editorial.

Els dos darrers actes van ser protagonitzats, en primer lloc per  l’editorial ‘Voliana Edicions’, que a través del seu editor, Jordi Solé, va presentar el llibre d’Enric Larreula titulat ‘La llengua dibuixada’, història il.lustrada de les vicissituds de la llengua catalana en els temps de la suposada normalització; i finalment una darrera taula de novetats, presentant la guia turística ‘Paisatges de l’Oli: Segrià Sec’,(Ed. Piolet) a càrrec del seu autor, en Josep Maria Rué, i la novel.la de viatges ‘Cabrils, Sau Paulo, Barcelona. Un amor pendent’ d’Emília Illamola i publicat per Voliana Edicions.

JORDI PÀMIES, APADRINA LA SEGONA ‘VILA DEL LLIBRE’ DE CERVERA

Aquesta edició de l’esdeveniment l’apadrina el poeta Jordi Pàmias, que en el decurs d’un acte celebrat la nit del dissabte dia 21,  ha inspirat una retrospectiva poètica i ha estat homenatjat a l’acte central  a l’església de Sant Domènec amb un espectacle que ha combinat poesia, cant i música d’arpa, a càrrec de Marta Casals, soprano, i Esther Pinyola l’arpa. Una actuació que va arrodonir amb la seva musicalitat aquest acte d’apadrinament de la segona ‘Vila del Llibre’ de Cervera.

ACTE FINAL

Amb el concert del Quintet Dequera celebrat a l’Auditori ubicat al mateix carrer Major de Cervera, es va concloure aquesta segona ‘Vila de LLibre’ de Cervera, un acte final que incloure la  projecció d’una excel.lent galeria d’imatges en ‘blanc i negre’ que durant les dues jornades d’aquesta fira va realitzar amb la seva inseparable càmera fotogràfica, el novel.lista, poeta, traductor i amant de la bona fotografia, Xulio Ricardo Trigo.

Font/enllaç: Xarxa de Viles del LLibre de Catalunya

Galeria fotogràfica: Josep Maria Solé – volsllegir.cat

Article/post 1670 – Vols llegir? – volsllegir.cat