VLLG? / ELS MÉS VENUTS / RÀNQUING DE VENDES

No hi ha cap mena de dubte que el seu títol és força cridaner: ‘Jo soc aquell que va matar Franco’, però també cal destacar que el seu contingut ha despertat l’interès dels lectors que l’han fet situar en el primer lloc del rànquing dels llibres més venuts, en la categoria de la ficció en català.

Es tracte del llibre publicat per l’editorial Proa, i el seu autor, Joan-Lluís Lluís, que amb aquesta novel.la literària ha estat guardonat amb el Premi Sant Jordi 2017, concedit per Òmnium Cultural.

El personatge central de ‘Jo soc aquell que va matar Franco’, que afirma haver matat Franco, Agustí Vilamat, neix el 1916 en una casa modesta de Solsona. Tot i ser un nen prudent, contemplatiu, perd un ull en un accident absurd. Aviat, gràcies a les revistes infantils que guarda un notari amic de la família, descobreix el gust per la lectura i pels secrets de la llengua, que no l’abandonarà mai. I així, uns anys més tard, baixa a Barcelona a fer de corrector lingüístic, poc abans que esclati la guerra. Una guerra que no s’acaba el 1939, perquè Franco, cedint a les pressions de Hitler, declara la guerra als Aliats i travessa els Pirineus. I la primera acció bèl·lica de l’exèrcit franquista a França és de bombardejar el camp d’Argelers, on ha anat a parar l’Agustí. Què farà aleshores el jove enamorat dels diccionaris?

LES ALTRES CATEGORIES

D’altra banda, el volum que recull les fotografies del referèndum de l’1-O i de les tensions generades en alguns punts, tot sota el títol de ‘Dies que duraran anys’ d’en Jordi Borràs, publicat per Ara Llibres, lidera la categoria de no-ficció en català.

En la ficció en castellà, nova narració romàntica de l’escriptora Megan Maxwell amb ”¿Y a ti qué te pasa?”, publicat per Esencia, la seva protagonista, Menchu, se’n va a Amèrica on fa un canvi de look i retroba l’amor.

I en la no-ficció en castellà, irromp en el número 1, ‘Fuego y furia’ de Michael Wolff. A les seves pàgines, publicades per l’editorial Península, i que el president nord-americà Donald Trump va intentar aturar-ne la publicació als Estats Units, tant sí com no,  Wolff revela, entre d’altres interioritats, que Trump i Melania es van quedar paralitzats i superats en saber-se vencedors a la llista electoral, i detalla una sèrie d’interioritats o xafarderies ocorregudes a les mateixes entranyes de la Casa Blanca. Passats tres dies de la publicació als Estats Units d’aquesta novetat editorial, ja s’havien venut més d’un milió d’exemplars. A Europa no ha trigat en arribar aquest ‘Fuego y furia’, de ben segur que els lectors d’aquest costat del continent, atrets per les maneres tant ‘curioses’ de fer de l’actual president nord-americà. En fi, un llibre per sucar-hi pa!!

Font/enllaç: Suplement ‘Cultura/s’ de La Vanguardia, edició dissabte 3 de març de 2018

Article/post 1674 – volsllegir.cat