VLLG / PREMI LITERARI/ ACTUALITAT

El periodista i escriptor Martí Gironell ha estat guardonat amb el  prestigiós Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes 2018 amb ‘La força del destí’ (Columna, 2018), el llibre que ens explica la biografia de Ceferino Carrión, més conegut amb el nom de Jean Leon, un home que marxa de l’Espanya franquista i s’embarca com a polissó en un vaixell al port de Le Havre, i que acabarà fundant el restaurant La Scala, a Hollywood on és va relacionar amb grans actors i actrius de la indústria del cinema de l’època,  i amb posterioritat també va crear els seus propis vins al Penedès.

En les pàgines de lectura d’aquest d’aquest llibre guanyador del Ramon Llull, descobrirem a un Jean Leon que demostrarà, amb una vida de pel·lícula, que amb sacrifici i esforç els somnis són a l’abast de tothom, perquè viurà en una època en què tot és possible.

Dotat amb 60.000 euros de guardó, el llibre ha sortit a la venda el passat  28 de febrer en català i en castellà i s’acabarà publicant poc després en francès per l’editorial Belfond. La novel.la de Martí Gironell s’ha imposat per sobre d’un total de 46 originals presentats al premi.

L’ARGUMENT

Amb vint-i-un anys, Ceferino Carrión fuig de l’Espanya franquista, grisa i asfixiant, buscant aires nous. Després d’intentar-ho diverses vegades aconsegueix embarcar a bord d’un vaixell al port de Le Havre, a França, en direcció als Estats Units, per fer realitat el seu somni.

A Nova York canviarà d’identitat i es convertirà en ciutadà nord-americà amb el nom de Jean Leon. A punt de ser cridat a files per anar a la guerra de Corea, torna a fugir a Hollywood, on un seguit de cops de sort el porten a viure a un pam de la glòria, a tocar de les estrelles de cinema que admira i de qui es convertirà en amic i confident. Amb James Dean projecten un restaurant plegats i malgrat la seva mort obrirà La Scala, un establiment que es convertirà en el referent del Hollywood dels anys cinquanta i seixanta, amb estrelles habituals com Paul Newman, Warren Beatty, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor o els Kennedy.

Preocupat per oferir no només un espai de confidencialitat sinó també un servei acurat a les celebrities del Hollywood daurat, Leon torna a Catalunya per comprar uns terrenys al Penedès i elaborar el seu propi vi.

L’AUTOR

Martí Gironell i Gamero (Besalú,1971). Escriptor i periodista. Llicenciat en Filologia Anglesa i en Periodisme, ha treballat a Ràdio Besalú,  Ràdio Olot, Catalunya Ràdio i TV3. Col·labora habitualment en mitjans de comunicació com El Punt Avui,  El MónEl MundoNació Digital i la revista Sàpiens.

Entre els seus llibres publicats destaquen El pont dels jueus (2007), que ha estat traduït a diversos idiomes; La venjança del bandoler, que va guanyar el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica el 2008; L’arqueòleg (2010); L’últim abat (2012), i El primer heroi (2014), que també han estat traduïts a diverses llengües. El 2015 va publicar Strappo, la novel·la de l’espoli del romànic català, i el conte infantil El nen dibuixat.

Font/enllaç: Columna (Grup 62) / Premi Ramon Llull 2018

Article/post 1675 – volsllegir.cat