VLLG? / ACTUALITAT / VILA DEL LLIBRE-MONTBLANC 2018

Una de les taules de novetats editorials que protagonitzaran la segona edició de la ‘Vila de llibre’ de Montblanc, el cap de setmana del 24 i 25 de març, serà la que protagonitzaran tres autors amb les seves respectives novetats dins del gènere de la novel.la històrica: Maria Victòria Lovaina, Jaume Barrull i Paula Colobrans.

“L’ESQUERDA DE L’ÀNGEL de Maria Victòria Lovaina (Ed. Gregal, 2017)

L’esquerda de l’àngel , publicada aquest passat mes de febrero d’aquest 2018, és una novel·la combativa, però al mateix temps una obra analítica, ja que explora a fons les relacions d’amistat i el comportament humà en situacions límit.

La novel.la de Maria Victòria Lovaina es desenvolupa a cavall de dues èpoques. D’una banda, el temps d’en Nèstor, atrapat entre el neguit per descobrir els fantasmes ocults de la seva infantesa i un sentiment de culpa impregnat d’amor.

De l’altra, el temps de la Maria i la Cinta, atrapades en una Barcelona de començament de segle xx que les obligarà a lluitar per tirar endavant i que les farà còmplices de fets que mai no haurien imaginat.

Victòria Lovaina i Ruiz(Barcelona, 1959), mestra i pedagoga de formació, compagina la docència amb l’escriptura i és autora de novel·les i narracions breus. Té publicades les novel·les Amb ulls de nina(Premi de Novel·la Joescric 2008), Dietari de les Gorges (Premi Paraules a Icària 2009) i Pell de gat (Premi Soler i Estruch 2012). I ha estat guardonada amb diversos premis literaris.

“MISSA FUNERAL” de Jaume Barrull (Pagès editors)

Aquesta novel·la, també editada aquest febrero del 2018,  té un tractament costumista sobre la guerra civil, ambientada en un petit poble de l’Urgell, però que ben bé podria representar qualsevol municipi català.

Aquesta és la segona novel·la d’en Jaume Barrull, on bolca en el llibre tot el seu coneixement i ofereix al públic una novel·la que permet entendre què va ser la Guerra Civil i la postguerra.

Jaume Barrull és a més un dels historiadors catalans més reconeguts. Està especialitzat en els esdeveniments de la primera meitat del segle XX i ha participat en nombroses publicacions acadèmiques i divulgatives.

El 2015 es va estrenar en el camp de la narrativa amb el llibre Ànimes batudes, una novel·la ambientada en l’època de la guerra civil de 1936-1939.

BREU SINOPSI…

La mort de la mestressa de la casa principal de Sant Bernat de Riucorb (San Bernardo de Urgell segons el nomenclàtor imposat pels franquistes) no va deixar indiferent ningú. Ni a aquells que, per una raó o altra, es creuen amb l’obligació d’assistir a l’enterrament de la Coronela, un ritual que la Torre Gran ha convertit en una manifestació més de poder, ni a aquells altres que tenen motius més que justifi cats per quedar-se a casa, però que de cap manera poden desentendre’s del prolongat lament de les campanes.

“BLANCA Y ELISA” de Paula Colobrans (Editorial Milenio)

Novel·la d’intriga sobre relacions de família i herències, complexa i carregada de grans pecats; amb la dosi adequada de misteris, de sospites, d’aparences i de drames inconfessables protagonitzats per personatges inesperats.

Un text molt ben escrit, d’estructura clàssica, d’algú que domina perfectament la gradació narrativa, la tècnica del punt de vista, de la narració dins de la narració .

En Sebastià Bennassar, escriptor, editor i especialista en el gènere de la novel.la negra a casa nostra, ha escrit en el pròleg d’aquesta novel.la que som davant: “d’una bona història i una bona autora disposada a explicar-la ia defensar-la”.

 BREU SINOPSI…

Tia Elvira ha mort als cent tres anys. Era una dona estranya, solitària i poderosa, propietària de Vinícolas Bradley, a Madeira.

La seva vida privada va ser sempre un misteri.

Abans de morir, llega a Blanca una carta escrita fa més de cent cinquanta anys, el 1844. Ningú coneix a la remitent, Elisa Parrington. Per què tia Elvira m’ha deixat aquesta carta?, qui va ser Elisa Parrington?, es pregunta Blanca. Per resoldre els seus dubtes, decideix investigar i inicia un recorregut per diferents països.

A través de cartes i documents antics, de la intriga, el sexe i la mort, intentarà reconstruir la vida d’aquesta desconeguda.

Font/enllaç: Vila del LLibre-Montblanc 2018 / Gregal / Pagès Ed. / Milenio

Article/post 1688 – volsllegir.cat