VLLG? / ACTUALITAT / VILA DEL LLIBRE-MONTBLANC 2018

Les humanitats amb dues novetats editorials tancaran les taules de novetats literàries de la ‘Vila del llibre’ a Montblanc. La cita és aquest diumenge dia 25 de març, a dos quarts de set de la tarda, amb els dos autors convidats: Francesc Canosa amb el seu llibre ‘Sixena, la croada de la memoria’ (Editorial Fonoll) i Mariona Masferrer amb ‘Via fora!’ (Brau Edicions)

“SIXENA: LA CROADA DE LA MEMÒRIA” de Francesc Canosa (Editorial Fonoll)

L’escriptor i periodista de Balaguer, Francesc Canosa, assegura que el ”cas Sixena és la gran resurrecció de la terra ferma que moltes vegades ha estat absolutament invisible i aïllada”. En aquest sentit, considera que per primera vegada en molts anys la gent de Ponent s’ha dirigit a Barcelona i Catalunya per dir clarament que el litigi de Sixena no és un tema d’art sinó de memòria col·lectiva del conjunt del país.

‘Sixena: la croada de la memòria’, publicat per l’editorial Fonoll, és un relat que repassa la història des de la creació del monestir, amb reis, prínceps, comtes, cavallers, papes, lladres i soldats, arribant al que qualifica com a ”Hiroshima espiritual” de la divisió del Bisbat de Lleida i que va comportar l’inici de litigi.

En definitiva és un treball de recerca historia, d’investigació que abarca 8 segles d`historia… (Déu n’hi do!!)

Francesc Canosa assegura que quan ”peta” el conflicte de Sixena es produeix ”la gran sortida de l’armari” de la societat lleidatana i el que es coneix com a terra ferma ”es desferma”.

Assenyala que hi ha un front comú de la societat lleidatana, des de tots els punts de vista, tant l’institucional com el civil, que es va poder veure el passat 11 de desembre quan hi va haver ”l’assalt after hour” al Museu de Lleida que va acabar amb la policia judicial i la Guàrdia Civil emportant-se 43 obres de Sixena.

 “VIA FORA!” de MARIONA MASFERRER (Brau edicions)

La novel·la narra una història d’amor que dura tota una vida, la d’en Joan Pagès, implicat en les lluites dels remences. En la joventut, el guia la passió i en la maduresa, la reflexió però sempre des d’un principi de justícia i de dignitat que mai no abandonarà malgrat reconèixer que algunes coses no eren exactament com ell les havia imaginat.

A través de la narració prenem consciència de quina manera la Història en majúscules està formada per les vides dels homes i les dones que van habitar un territori en un moment concret.

Mariona Masferrer situa l’acció al segle XV, una època on els pagesos de remença van començar un seguit d’accions per intentar que s’abolissin els abusos de poder que els eren aplicats per llei.

Van recórrer al Rei i van aconseguir, després de moltes lluites, autorització per crear un sindicat i una sentencia per a l’emancipació dels remences. Això comportà un canvi econòmic i social tan important que encetà una nova era, marcant un tret diferencial del poble català.

Pel que fa la seva autora…

Mariona Masferrer i Ordis (Barcelona, 1953) és llicenciada en psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. És escriptora, membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Coneguda principalment per la seva obra en prosa, també s’ha endinsat en la poesia.

Va ser finalista del Premi Donna 1999 amb la novel·la El fil d’Arianna. Durant un viatge per documentar-se per a la seva tercera novel·la va sorgir la segona, El cosí de Cuba.

El 2006 apareix Màxima, basada en la història d’una besàvia nascuda a mitjans del segle XIX al poble mariner de L’Escala, i el 2009 A punt de neu, sobre el contrast generacional d’avui dia.

El 2012 publica Cartes a destemps, basada en la narració Correspondència sui generis, segon premi del concurs Montserrat Roig convocat per una associació de dones amb la col·laboració de l’ajuntament de Martorelles i l’Institut Català de la Dona.

El 2013 col·labora amb l’Ajuntament de Castelló d’Empúries en dos projectes escolars amb alumnes de 4t de les escoles Joana d’Empúries i Ruiz Amado que donaran com a resultat les obres il·lustrades Els Ocells viatgers i Jan Bu n’Daw. El mateix any, es publica la biografia novel·lada de Samba Gueye, un noi senegalès que va arribar a Espanya en pastera, Origen Tambakunda, finalista del Premi Setè Cel de Salt.

Font/enllaç: Editorial Fonoll / Brau Edicions / Vila del llibre-Montblanc 2018

Article/post 1696 – volsllegir.cat