VLLG? / ACTUALITAT / VILA DEL LLIBRE-MONTBLANC 2018

Literatura dins de la literatura són la base argumental de dues de les novetats editorials que seran presentades aquest diumenge dia 25 de març, a partir de dos quarts de cinc de la tarda a la Sala Sant Miquel, a Montblanc, en la que és la segona edició de la ‘Vila del llibre’, amb els autors Sílvia Romero i Alfons cama.

“L’ESBORRANY” de Sílvia Romero / (Editorial Gregal)

Podríem dir aquesta novetat editorial ens proposa viure la literatura des de dins mateix de la seva propia creació. I que vol reflexionar sobre els mecanismes de la creació literària i comenten les actituds dels diversos personatges, en un joc literari que convida el lector a sumar-s’hi.

La novel·la fa un plantejament metaliterari en el qual una escriptora comenta la seva obra amb l’editora al mateix temps que va succeint la trama. L’argument gira entorn dels silencis i enganys d’una família que van comentant l’editora i l’escriptora a mesura que anem llegint.

En un avançament de la trama de “L’esborrany” (fins allà on es pot explicar, perquè després sou vosaltres lectors que heu de descubrir l’argumentari), us direm que entre les múltiples reunions entre aquesta editora i escriptora per parlar de la nova novel·la que aquesta està escrivint, ens conduiran a la història d’Aurelio Soriguera, un jove que als anys cinquanta del segle passat va abandonar la seva població natal per emigrar a Barcelona. En aquesta ciutat s’instal·larà, es casarà, tindrà descendència i, sobretot, perseguirà un gran somni: crear un imperi comercial. Però, família i afecte no sempre avancen del bracet…

…de la nostra primera convidada d’aquesta taula de novetats editorials, Silvia Romero, direm que és nascuda a Barcelona l’any 1962, és escriptora, conductora de clubs de lectura i llicenciada en Filologia Catalana. Ha conreat gairebé tots els gèneres: narrativa infantil, juvenil, fantàstica, relat breu, teatre, poesia, i crítica literària.

Però el seu camp de treball més habitual és la novel·la, on ha guanyat alguns dels premis més importants de casa nostra.

Actualment participa en els programes de ràdio Tirant de llibres i Contes per somiar, de Punt 7 Ràdio Sant Celoni, presenta i condueix el programa Tast de lletres de Canal ARC-Tv, i forma part de l’equip editor de la revista de creació literària Inèdits.

“L’OLOR DE LA SEVA PELL” d’Alfons Cama i Saballs / (Editorial Gregal) / PUBLICADA EL NOVEMBRE DEL 2017 

Amb la segona de les novetats d’aquesta taula de presentacions, som davant d’una historia que vol explicar les petges que deixa la Guerra Civil a la manera de fer i de pensar de les persones, i encara que se situa en un context molt concret de la història, és una novel·la de ficció, no històrica.

una novel·la cíclica perquè comença i acaba al mateix lloc, i on el protagonista de la novel.la i ell mateix autor, l’Alfons Cama i Saballs, no tenen res a veure, pràcticament l’única cosa que tenen en comú és que són escriptors.

O sigui, literatura dins de la literatura…

Els vestigis de la guerra han deixat empremta en els membres de la família Tibau. En Santi Tibau, el protagonista, ens explica les emocions, els sentiments i les rancúnies que envolten el secret més ben guardat de la família.

Sense seguir un ordre temporal, la veu interior del protagonista ens va desgranant passatges de la seva vida; des de la turmentada infantesa al Molí de Baix, a Artigues, fins a la inquieta Barcelona que es prepara per a la celebració dels Jocs Olímpics. És la crua història d’una relació paternofilial marcada pel ressentiment provocat per uns fets inexplicables que, inevitablement, han forjat el caràcter sorneguer, a voltes desfermat.

En Santi Tibau, és un mestre d’escola desencisat i amant de la bona literatura.

Històries paral·leles farceixen la trama de la novel·la: retrobaments d’amors juvenils, reivindicacions polítiques reprimides, vetllades inoblidables… Passat i present, vida de poble i de ciutat, desamor i passió, feixisme i faisme, lluita clandestina i repressió.

EL SEU AUTOR

Alfons Cama i Saballs va néixer a Calonge (Baix Empordà) l’any 1952. Palamosí, d’adopció. Va cursar els estudis d’Enginyeria Industrial a Barcelona. Viu a Tarragona des de l’any 1987. Ha treballat en diferents administracions públiques.

S’inicia com a escriptor amb El camí dels cirerers (2013), una novel·la basada en els seus records d’infantesa. A finals del mateix any es dona a conèixer en el panorama literari amb Un pessic a l’ànima (Gregal, 2013). També és l’autor de la novel·la Amb dits de molsa (Gregal, 2015).

L’any 2016 va ser premiat amb el VIII Premi Drac de Narrativa Curta atorgat per Òmnium Cultural del Solsonès pel conte “Maria Cinta”.

Font/enllaç: Editorial Gregal / Vila del libre-Montblanc 2018

Article/post 1695 – volsllegir.cat