VLLG? / ACTUALITAT / VILA DEL LLIBRE – MONTBLANC 2018

Dissabte 24 de març, a partir de les 18h, tindrà lloc una de les taules de novetats editorials que es presenten durant el cap de setmana de la ‘Vila del llibre’ a la capital de la Conca de Barberà. En aquest cas es tracte de dues novetats que l’organització a titulat de ‘Km 0’, amb dos autors que respectivament amb les seves novel.les recuperen històries, escenaris, fets del passat de Montblanc. Per un costat, Carme Martí presentarà el seu darrer llibre ‘El camí de les aigües’ (Amsterdam/Ara Llibres), i per l’altra, Eduard Contijoch amb ‘La fàbrica’ (Círculo Rojo). 

L’escenari d’aquesta taula de novetats serà la Casa Desclergue. Edifici protegit com a  bé cultural d’interès local. Un edifici monumental va ser bastit al voltant de l’any 1575. Era l’antiga residència dels veguers. A la segona meitat del segle XIX va ser reconvertit en un popular cafè (anomenat primer “de l’Isidre” i després “del Marcelino”. El 1974 serà restaurat adequadament en la seva totalitat per ser la seu de les oficines d’una entitat bancària.

Els nostres convidats, ja prou coneguts per a tots els vilatans de Montblanc, ja que els dos són nascuts en aquesta capital de la Comarca de la Conca de Barberà, autors destacats amb els seus respectius gèneres literaris.

Aquesta taula vol ser una taula especial, per què els seus respectius nous llibres ja han estat presentats públicament aquí a la ciutat, i arreu de Catalunya, i el que volem fer és a través de les seves vivències personals, professionals i literàries, retrobar aquells racons, espais, persones, històries que tenen en comú el municipi de Montblanc.

Carme Marti, autora de “El camí de les Aigües” , ens ofereix la lectura d’una història de memòria i present cuinada a foc lent durant més de cinc anys. Un relat apassionat.

Un cant a la cuina feta amb amor i un deliciós homenatge a les àvies treballadores que mai no es van deixar vèncer per les adversitats del seu temps. Recepta a recepta, vivència a vivència, aquesta novel.la ens proposa un viatge carregat d’olors i de sabors a les nostres arrels, a la nostra infantesa.

Una novel·la que ens descobreix la vida de la cuinera Maria Badia al llarg del segle XX a partir de la mirada de la Laura en l’actualitat.

Carme Martí, nascuda a Montblanc l’any 1972, és llicenciada en filologia catalana i forma part de l’equip del Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla. El seu debut com a narradora ha seduït prop de 20.000 lectors de totes les edats: Un cel de plom (Amsterdam, 2012) és una gran novel·la que ens apropa la vida de Neus Català, supervivent catalana del camp d’extermini de Ravensbrück. Una obra aclamada pels lectors que ha estat traduïda al castellà i que té una versió teatral.

D’altra banda…

“LA FÀBRICA” D’EDUARD CONTIJOCH – Editoria Círculo Rojo

En aquest llibre, coneixerem la història dels avantpassats dels autors tot passejant-nos per la Barcelona i el Montblanc de fa un segle. L’Eduard Contijoch és fill d’una família de llarga tradició a Montblanc que ha dedicat els darrers anys a recuperar-ne la història: tant de la seva família com del Montblanc i la Barcelona on han viscut al llarg de generacions. I és que no s’entén la història de les famílies sense conèixer els indrets on han viscut, ni s’entén la història dels pobles i les ciutats sense conèixer qui van ser els seus habitants.

Font/enllaç: Àmsterdam/Ara Llibres – Círculo Rojo / Vila del llibre – Montblanc 2018

Article/post 1690 – volsllegir.cat