VLLG? / ACTUALITAT / VILA DEL LLIBRE-MONTBLANC 2018

El 24 i 25 de març la Vila del Llibre de Montblanc celebrarà el seu segon festival anual. En aquesta ocasió la capital medieval de Catalunya rebrà diversos premis literaris 2017 i 2018 –Martí Gironell, Xulio Ricardo Trigo, Raül Garrigasait, Joan Buades, Àngels Moreno– a més d’autors consagrats –Màrius Serra, Albert Sánchez Piñol, Najat El Hachmi, Carme Martí, Jordi Llavina, …– i més de 30 editorials independents. Es farà un homenatge a la figura del cronista montblanquí Francesc de Castellví de la mà d’Albert Sánchez Piñol, la il·lustració tindrà un paper protagonista a la trobada i, com sempre, l’agenda estarà farcida de propostes de literatura viva per a tota la família.

Entre les propostes més destacades trobem Victus a Montblanc (dissabte 24 – 20.30 h  a l’Església de Sant Francesc), un homenatge de llum i música a les ‘Narraciones Históricas’ de Francesc de Castellví, fill de Montblanc, amb la participació d’Albert Sánchez Piñol en un espectacle mapping que transformarà les parets de l’església en els escenaris de la guerra del 1714. Piñol va inspirar la seva obra Victus (Edicions La Campana) en aquestes narracions, oferint un nou i merescut protagonisme al cronista.

A més, en aquesta segona edició tornen a obrir “Els Encants del Llibre de Montblanc” en una nova ubicació: al Carrer Major, 21. L’espai vol establir-se com a punt recollida, classificació i venda de llibre vell a preus populars de manera estable amb un fons literari de més de 6.000 llibres.

“Montblanc, Vila del Llibre 2018”, el festival anual

El festival anual de la Vila es desenvoluparà dintre d’un circuit definit per la Plaça Sant Miquel i la  Plaça Nova de Sant Miquel, el Carrer Major, la Plaça Major i la Font Major. Com a espais efímers recuperats per a la festa del llibre montblanquina aquest 2018 hi ha la Casa Desclergue, que obrirà les seves portes per oferir les taules rodones principals i el local d’una antiga sucursal bancària a la Plaça Major, 11, on hi haurà activitats al voltant del món de la il·lustració i dels oficis del llibre. A més, el programa de “Montblanc, Vila del Llibre 2018” oferirà:

CICLE DE LLIBRES I LLIBRETERS

A la Casa Desclergue (Plaça Major) presentació de novetats i converses amb autors consagrats sobre l’ofici d’escriure i el paper dels llibreters dintre del circuit literari. Màrius Serra i Oriol Comas ens parlen de “La novel·la de Sant Jordi” (Ara Llibres), una proposta àcida i irreverent que fa un retrat satíric del món editorial en què l’Oriol Comas és el protagonista (Ds. 24/03 – 12.00  h). Najat El Hachmipresenta “Mare de llet i mel” (Edicions 62) i debat amb els joves de Montblanc sobre les cares de la integració i la convivència entre cultures (Ds. 24/03 – 17.00 h). Carme Martí (El camí de les aigües – Ara Llibres) conversa amb Eduard Contijoch (La Fàbrica – Editorial Círculo Rojo) sobre la influència de les arrels i la família en la creació literària, i com han viscut tots dos els processos de documentació en les seves obres (Ds. 24/03 – 18.00  h). El dissabte també hi haurà lloc per descobrir el camí des de la creació a l’escriptura i des de l’edició al reconeixement, una ruta plena d’incerteses i de gratificacions, amb Raül Garrigasait (Els estranys – Edicions de 1984, Premi Llibreter i Premi Òmnium 2018) i Joan Buades (Crui. Els portadors de la torxa – Edicions Més Llibres, Premi Joan Crexells 2017) (Ds 24/03 – 19.00 h).

El diumenge, Martí Gironell torna a la Vila amb un registre llunyà de la seva ploma més històrica per presentar “La força d’un destí” (Columna Edicions), Premi Ramon Llull 2018 (Dg. 25 – 12.30 h) Xulio Ricardo Trigo ens presenta “L’Homenatge” (Columna Edicions – Premi Néstor Luján 2017) una proposta que arriba de la mà de l’exposició ‘De la Llum a la Foscor. Una mirada al modernisme’, la interpretació fotogràfica de l’època que va inspirar la seva novel·la.
(Dg. 25/03 inauguració de l’exposició a les 11.00 h al Carrer Major, 25 i presentació de ‘L’Homenatge’ a les 17.00)

ESPECTACLES LITERARIS

La Vila del Llibre de Montblanc presentarà dos espectacles literaris originals. El primer d’ells és “Victus a Montblanc” (Ds. 24/03 a les 20.30 h – Església de Sant Francesc), un homenatge basat en la figura del cronista del 1714 Francesc de Castellví, autor de les “Narraciones Históricas”, escrits que van inspirar l’escriptor Albert Sánchez Piñol la seva obra Victus. Durant l’espectacle de ‘lied’ i mapping que ‘tornarà’ a la vida Castellví, Piñol serà entrevistat per l’Eduard Contijoch, director d’El Foradot.

“La rosa als llavis” (Ds. 24 a les 17.30h – Ajuntament) és el segon dels espectacles originals, una proposta de música i olors en directe –olor a amor, olor a drac, a foc…– que convida l’espectador a gaudir de l’aspecte més romàntic de la relació entre la princesa i Sant Jordi. Una interpretació actual i trencadora de la Llegenda de Sant Jordi, inspirada en els poemes de Joan Salvat-Papasseit i els fets de l’1O, en què el drac, en comptes de foc, amenaça amb repressió i la princesa, en comptes d’esperar a ser salvada, s’apodera d’amor per lluitar contra el drac.

Dintre dels espectacles, l’Any de la Sardana tindrà també la seva interpretació literària. De la mà de la Cobla dels Sons Essencials arriba l’espectacle “Ara arriba la cobla” (Ds. 24/03 a les 13.00 h – Plaça Poblet i Teixidó) i la presentació del llibre “La nostra estimada sardana” d’Ònix Editor.  A més, com a proposta de la Vila del Llibre de Cervera, Cesk Freixas presenta el seu “Homenatge a Manuel de Pedrolo”, (Dg. 25/03 a les 13.00 -Ajuntament), una revisitació musical de l’obra de l’escriptor segarrenc amb un espectacle d’il·lustració en viu a càrrec de Ruth Valencia.

MERCAT D’EDITORIALS INDEPENDENTS I DE LLIBRE VELL

Enguany, la Plaça Major concentrarà l’oferta de segells editors independents. Hi haurà 30 editorials presents al mercat, i moltes d’elles, a més, presentaran els seus darrers llançaments a l’espai de Novetats Editorials situat al Carrer Major, 23 (Sala Sant Miquel) en un format de taula rodona on compartiran conversa tres autors que presenten llibre. Hi haurà cinc taules de narrativa (Ds. 24/03 a les 11.00 h i a les 19.00 h i dg. 25/03 a les 13.00 h, 16.30 h i 17.30 h), una de ciència-ficció (Ds. 24/03 a les 12.00 h), una d’història (Ds. 24/03 a les 13.00 h),dues de novel·la negra, incloent-hi la presentació del Festival Literari de l’Espluga de Francolí ‘El vi fa sang’ (Ds. 24/03 a les 16.30 h i dg. 25/03 a les 12.00 h), una taula d’humanitats (Dg. 25/03 a les 18.00 h) i una de viatges (Dg. 25/03 a les 11.00 h) amb el periodista especialitzat en Fórmula 1 Francesc Latorre i l’autora del blog www.lavueltaalmundo.net, Carme Corretgé, que tindrà lloc a l’Oficina de Turisme de Montblanc on s’ha habilitat un espai de literatura i viatges.

A més, a la Plaça Sant Miquel, el visitant trobarà un mercat de llibre vell i de col·leccionista encapçalat per la reobertura d’“Els Encants del Llibre de Montblanc” (Carrer Major, 21) que establiran la seva ubicació definitiva en aquest emplaçament. Durant l’any, seran gestionats de forma col·laborativa per diverses entitats de Montblanc, i els guanys que allà es generin es destinaran a organitzar activitats literàries per a la Vila.

ACTIVITATS INFANTILS I FAMILIARS

La Vila del Llibre de Montblanc vol ser un espai de foment de la lectura per als més petits i joves de la casa. Així, una de les activitats destacades és l’Escape Room Literari, una proposta per salvar els últims exemplars dels millors llibres de la història abans que siguin destruïts (Ds. 24/03  i Diumenge 25/03 a les 12.00 h  i 17.00 h amb sortida de la Casa Desclergue). La proposta és una idea original de l’Escola de La Immaculada Concepció d’Horta.

A més, a la Plaça nova de Sant Miquel s’ha dissenyat un programa de contacontes i espectacles literaris i un espai d’esbarjo i lectura per a tota la família. Les ombres xineses de la Neus Navarro explicaran “La recepta màgica de les emocions” (Ds. 24/03 a les 11 h), els infants descobriran al “Mestre Fabra, caçador de paraules” en un espectacle de teatre i titelles (Ds. 24/03 a les 12 h) i podran gaudir de la llegenda més famosa de Montblanc amb l’obra “Sant Jordi, la princesa, la rosa i el drac” (Ds. 24/03 a les 17.00  h).

El diumenge arriben les aventures de “L’Àsia al Marroc”, l’experiència de viatge d’una nena que ens mostrarà la cultura i les tradicions del Marroc (Dg. 25/03 a les 12.15 h). Just després hi haurà balls i festa amb històries cantades de País de Xauxa (Dg. 25/03 a les 13.00 h), i acabarà el dia amb l’adaptació en titelles del mite grec “Persèfone i la magrana” (Dg. 25/03 a les 17.00 h).

TALLERS D’OFICIS DEL LLIBRE

Enguany, els tallers d’oficis del llibre volen apropar-se al públic de totes les edats i amplien la seva oferta familiar i infantil. Els adults podran fabricar-se un ex libris personalitzat (Ds. 24/03 a les 11.00 h  i 16.30 h. i dg. a les 16.30 h a la parada de Les Tampons de Roser), aprendre a escriure una poesia que sigui sincera, vital, ràpida i directa (Dg. 25/03 a les 11.00  h a l’espai de tallers de la Plaça Major, 11).

El joves entraran en “Un món boig de colors i creativitat”, en què és treballarà la creativitat de manera esbojarrada i molt lliure (Ds. 24/03 a les 12.00 h a la Plaça Major, 11); podran editar el seu primer llibre d’artista, on s’escriurà des de la història, fins les il·lustracions, la portada i l’enquadernació (Ds. 24/03 a les 13.00 h a la Plaça Major, 11), crear el seu propi personatge il·lustrat (Dg. 25/03 a les 12.00  h a la Plaça Major, 11) amb les tècniques de l’autora Idoia Iribertegui, ‘mare’ de Lolita Butterfly, i resoldre enigmes 2.0 plantejats per Josep Maria Ibarra (Dg. 25/03 a les 12.00  h a la Plaça nova Sant Miquel).

Per als petits, “Cuinem una il·lustració” proposa un taller de dibuix amb xocolata basat en el conte “Marta i la Xocolata” (Ds. 24/03 a les 18.00  h a la Plaça nova Sant Miquel) i amb Cartes Catalanes podran treballar dibuix en directe (Dg. 25/03 a les 11.00  h i a les 18.00 h).

ART

La llegenda de Sant Jordi inspira els dibuixos que el Col·lectiu Tapa Dura i Idoia Iribertegui realitzaran a les vidrieres del local de la Plaça Major, 11 –que abans era una oficina bancària– en una Performance d’il·lustració en viu que donarà una vida literària a aquest espai (Ds. 24/03 d’11.00 a 13.00 h).

A més, diverses exposicions literàries ompliran la vila: “De la llum i la foscor”, una visió del modernisme que podem llegir a ‘L’Homenatge’ de Xulio Ricardo Trigo (Carrer Major, 25); “Sant Jordi, la princesa, la rosa i el drac”, els dibuixos originals de Joan Vizcarra per al conte de David Ortín (Oficina de Turisme. Muralla de Santa Tecla, 54), “Encuentros de cuento”, il·lustracions de conte per a personatges de fantasia que fan volar la imaginació de les artistes convidades Idoia Iribertegui, Ruth Valencia, Natalia Suárez i Chiara Fatti (Plaça Major, 11), una exposició col·lectiva de pintura sobre el llibre (Sala Sant Miquel), artistes catalanes del dibuix i la pintura i dones escriptores, un recull fet per l’Institut Català de la Dona dels noms femenins cabdals de la literatura i les arts gràfiques (Plaça Major).

POESIA

La Font Major oferirà un programa poètic creat conjuntament amb l’Associació Literària L’Escarritx de Montblanc. Per allà passaran Àngels Moreno, Premi Maria Mercè Marçal 2017 per L’usurpador (Ds 24/03 a les 11.00 h), Jordi Llavina i la seva nova obra L’ermita (Dg 25/03 a les 11.00 h) i editorials i grups com L’Art de la Memòria Edicions, Pagès Editors, Edicions Tremendes, Ara-mai-se-sap, Voliana Edicions, Editorial Fonoll i D’insMusa. La Vila tancarà amb un recital poètic dels poetes montblanquins Enriqueta Moix, Pau Civit i Pep Civit.

Font/enllaç : Vila del llibre – Montblanc 2019

Article/post 1697 – volsllegir.cat