VLLG? / ACTUALITAT / RÀNQUING DE VENDES

Estrenem el mes d’abril fent un cop d’ull al rànquing dels llibres  més venuts en els darrers dies, traspàs de març a l’abril, i havent gaudit d’uns dies descans amb les vacances de Setmana Santa, que de ben segur han estat aprofitats pels lectors per exercir el bon ‘esport’ de la lectura.

El sector editorial en conjunt ja està escalfant motors de cara a la nova edició del Sant Jordi 2018, bona part de les novetats i els llibres publicats en les darreres setmanes van prenen protagonisme en el rànquing dels llibres més venuts, i que alhora serveix com a termòmetre de per on poden anar els títols editorials més venuts durant la Diada del Llibre.

FICCIÓ CATALÀ

En primera posició de la ‘Ficció català’ hi trobem el recent publicat nou llibre del periodista i escriptor Martí Gironell, ‘La força d’un destí’ (Columna, 2018/Premi Ramon Llull). 

El llibre ens explica la biografia de Ceferino Carrión, més conegut amb el nom de Jean Leon, un home que marxa de l’Espanya franquista i s’embarca com a polissó en un vaixell al port de Le Havre, i que acabarà fundant el restaurant La Scala, a Hollywood on és va relacionar amb grans actors i actrius de la indústria del cinema de l’època,  i amb posterioritat també va crear els seus propis vins al Penedès.

En les pàgines d’aquest d’aquest llibre guanyador del Ramon Llull, descobrirem a un Jean Leon que demostrarà, amb una vida de pel·lícula, que amb sacrifici i esforç els somnis són a l’abast de tothom, perquè viurà en una època en què tot és possible.

En aquesta categoria cal destacar entre els cinc primers: ‘La bruixa’ de Camilla Läckberg, ‘L’ordre del dia’ d’Eric Villard, ‘Jo soc aquell que va matar Franco’ de Joan-Lluís Lluís i el darrer títol publicat per Donna Leon ‘La temptació del perdó’.

NO-FICCIÓ CATALÀ

Sis setmanes en llista i en primera posició dels més venuts de la ‘no-ficció català’, el periodista Antoni Bassas amb ‘Bon dia, són les vuit!’ el relat en primera persona de la veu que despertava el país a través de la sintonia de Catalunya Ràdio, entre els anys 1995 i 2008. D’aquesta manera, Antoni Bassas ha deixat escrita la narració d’un programa que va fer història, ‘El matí de Catalunya Ràdio’, durant el període que el periodista barceloní se’n va fer càrrec de la seva direcció i presentació.

El llibre traspua periodisme i ràdio per tots els seus cantons, on retrobem a través de la seva lectura els professionals que van gestar el programa cada dia i els col.laboradors que el van elevar a la categoria d’inoblidable, amb episodis que van fer vibrar l’antena cada matí durant més d’una dècada i que els oients encara recorden amb nostàlgia.

‘Bon dia Catalunya, són les vuit’, publicat per l’editorial Destino, i guardonat amb  el Premi Josep Pla 2018.

I entre els cinc primers de la ‘no-ficció català’, hi trobem a Xavi Tedó i Laia Vicens, autors de ‘Operació urnes’; Santi Vila amb ‘D’herois i traïdors’; ‘La invasió dels robots i altres…’ de Xavier Sala i Martín i ‘No hi ha res tan horrible’ de Rafael Santandreu.

FICCIÓ CASTELLÀ

En només tres setmanes de la seva publicació, Camilla Läckberg ha rebut la bona resposta dels lectors catalans, disposat a llegir amb afició el seu nou títol ‘negre’ i que l’han situat ja en primera posició de la ‘ficció castellà’ amb ‘La bruja’ (Maeva, 2018), presentant-nos als seus nous protagonistes, en Patrick Hedstrom i la seva dona, disposats a rastrejar la desapació d’una nena. 

Destaquen també en la ‘ficció castellà’ a Fernando Aramburu amb el seu imbatible èxit editorial, més de 66 setmanes entre els més venuts, amb el seu llibre ‘Patria’. Hi son situats entre els cinc primers, Eric Vuillard amb ‘El orden del dia’; ‘La tentación del perdón’ de Donna Leon i ‘Toda la verdad’ de Karen Cleveland.

NO-FICCIÓ CASTELLÀ

Patricia Dolera presenta ‘Morder la manzana’ (Planeta, 2018), on en només dues setmanes en posiciona en primer lloc de la ‘no-ficció castellà’ amb aquest al.legat a favor de les dones i de la seva lluita per les llibertats. Destaca també el llibre de l’ex conseller de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, amb ‘De héroes y traidores’, ‘De casi todo se aprende’ de Paula Gonu, ‘Nada es tan terrible’ de Rafael Santandreu i ‘Empantanados’ de Joan Coscubiela.

Font/enllaç: suplement ‘Cultura/s’, La Vanguardia edició dissabte 31 de març 2018

Article/post 1699 – volsllegir.cat