VLLG? / SANT JORDI 2018 / ESCRIPTORS DE L’ANOIA

El Sant Jordi també s’escriu amb lletres anoienques. En aquest article del -volsllegir.cat- us hem preparat una selecció de novetats editorials d’escriptors de l’Anoia. Gèneres diversos com la narrativa, relats curts, cuina i històrics s’apleguen entorn a les propostes que seran presents a les parades de venda de llibres i també a les llibreries durant la jornada del 23 d’abril. 

Pep Elias, Roger Roca, Maria Enrich, Joan Maria Morros, Oriol Solà i Josep Maria Torres són els autors referenciats en aquesta selecció. 

AMB SENSE TU de PEP ELIAS

“Amb sense tu” (Voliana Edicions, 2017) és la darrera obra literària de l’igualadí Pep Elias. Aquest recull de contes se centra, precisament, en les encobertes contradiccions de les relacions humanes.

Un partit de tennis amb sense final, un lingüista amb sense sort, un escriptor amb  sense coartada, un joc de màgia amb sense truc, un accident amb sense totes les  víctimes previstes, París amb sense glamour, un dia amb sense precedents…  Personatges amb paradoxes aparents que viuen la seva versió d’uns fets que poden semblar certs, però no poden ser exactes.

CAMÍ CAP UN SOMNI de ROGER ROCA

En aquest llibre publicat per Cossetània Edicions (2017) hi trobem un repàs a la trajectòria vital i esportiva de Roger Roca, campió mundial de duatló. Es tracta d’una visió franca i emotiva que ens deixa entrar en la persona que hi ha darrere l’atleta, per experimentar com es gesta una vida dedicada a l’esport. Ens descriu tot el procés que el condueix a proclamar-se campió del món de duatló, i ens afegeix un pla d’entrenament de curses de 10 km, de mitja marató i de marató perquè també puguem reeixir en la pràctica esportiva.

Per a l’autor, l’esport ha estat la seva escola de vida i l’ha convertit en la persona que és. Li ha fet tastar èxits però també l’ha fet evolucionar i aprendre de les dificultats, dels errors, dels fracassos i de les renúncies.

LA SORRA DEL RELLOTGE de MARIA ENRICH

Nova aportació a la literatura de narrativa per a joves de l’escriptora i docent Maria Enrich, a través de l’editorial Anima Llibres, amb la publicació de ‘La sorra del rellotge’ (2017). En aquest nou relat ens presenta a dues germanes, la Patrícia i la Gal.la, que arrel de la mort de l’àvia descobreixen una caixa amb un diari personal que farà que les dues germanes coneguin de primera mà la joventut de la seva àvia i, de retruc, faran el descobriment d’un secret ben amagat.

ELS COIXINETS de JOAN MARIA MORROS

Publicat el juny del passat 2017, també el podem incloure per aquesta jornada del Sant Jordi 2018. El debut literari del periodista i ara escriptor igualadí, Joan Maria Morros, que des de l’any 2008 és cap d’informatius de RAC1. Amb ‘Els Coixinets’ (Columna, 2017), coneixerem a un grup d’amics d’entre quaranta i quaranta-cinc anys. Gairebé tots solters, s’autoanomenen ‘Els Coixinets’ perquè diuen, que encara que no és del tot veritat, que el coixí és el seu millor company de llit.

La xarxa, mitjançant l’aplicació del Whatsapp, els ajuda a estar sempre en contacte de manera virtual, però prefereixen veure’s, xerrar i estar junts. Amb els anys han desenvolupat una relació que els fa sentir que són més amics. Són una veritable família, una gran família en què cada un és tal com és i en què tots s’accepten tal com son.

I, com passa a totes les famílies, també tenen problemes, hi ha malentesos, discussions, picabaralles, complicitats i algun secret que posen a prova la seva amistat…

L’ESCOLA DEL SAIÓ d’ORIOL SOLÀ I PRAT

El setembre del 2017 es va publilcar el nou treball d’Oriol Solà i Prat, on l’escriptor exposa el funcionament del sistema educatiu i l’evolució que va experimentar durant les cinc dècades compreses entre l’inici de la Guerra Civil espanyola i fins a principis dels anys 80 del segle passat, sempre a partir del que succeí al col·legi que havia existit al nucli montbuienc del Saió.

Com s’apunta al pròleg del llibre, “L’origen de l’Escola del Saió” es remunta a l’any 1936, quan a tot Catalunya es crea una nova escola inspirada en els principis del treball i de la fraternitat humana, amb un sentiment universal de solidaritat, suprimint l’escola confessional i eliminant tota mena de privilegis. Així s’introduïen la coeducació i l’ensenyament laic, i s’incorporaven diverses innovacions pedagògiques; un conjunt de reformes que cercaven la millora tant de la qualitat del sistema educatiu, com de l’escolarització de la població i la situació laboral dels mestres.

ELS OFICIS DE LA PELL A LA CATALUNYA PREINDUSTRIAL de JOSEP MARIA TORRES I RIBÉ

“Els oficis de la pell a la Catalunya preindustrial” és la cinquena obra publicada dins de la col·lecció Temes de Patrimoni Industrial del MNACTEC. El seu autor és en Josep M. Torras i Ribé (Igualada, 1942) catedràtic emèrit d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona,  especialitzat en estudis sobre la societat i les institucions, amb especial dedicació a l’organització municipal.

El llibre combina elements històrics, patrimonials i tècnics del ram de la pell. En primer lloc, analitza la configuració geogràfica dels oficis de la pell i, en segon lloc, estudia el funcionament, l’organització del treball i la tipologia arquitectònica de les adoberies.

Article/post 1711 – volsllegir.cat