Club de lectura

La versió radiofònica del ‘Vols llegir?’ va recuperar en la passada temporada (2015-2016), l’adaptació al mitjà d’una de les activitats de més èxit que es fan a bona part de les biblioteques catalanes, els clubs de lectura. 

El format proposa als usuaris lectors de la biblioteca, en aquest cas la Biblioteca de Vilanova del camí que col.labora en aquesta iniciativa, i través del programa de Ràdio Nova i Ràdio Igualada, la lectura d’un llibre amb l’objectiu posteriorment de fer una trobada en el nostre estudi de ràdio i fer comentari i tertúlia sobre aquesta lectura, amb la particularitat que l’autor/a d’aquest llibre també és present, i d’aquesta manera poder fer una interacció entre els lectors participants i el propi escriptor.

En anteriors temporades del ‘Vols llegir?’ és van realitzar set edicions especials dels ‘Clubs del lectura’ amb set autors, sis locals i un mediàtic. Els escriptors anoiencs Pep Elias, Susanna Carpi, Teresa Roig, Mireia Rubio, Maria Enrich i Josep Sampere, a més del periodista i escriptor Martí Gironell, van protagonitzar aquests cinc emissions.

CLUB DE LECTURA AMB TERESA ROIG

El darrer llibre fins ara publicat per l’escriptora igualadina i resident a Barcelona, Teresa Roig, titulat ‘La merceria’ (Columna, 2015), és objecte de comentari i tertúlia entre els lectors participants en la vuitena edició del ‘Club de lectura’ del programa d’actualitat literària ‘Vols llegir?’, que emet conjuntament les emissores de Ràdio Nova de Vilanova del Camí i Ràdio Igualada. El programa ha comptat amb al col.laboració de la Biblioteca Central d’Igualada. 

Aquesta nova edició de l’adaptació al format radiofònic d’una de les activitats de més èxit a bona part de les biblioteques de Catalunya, els club de lectura, s’emetrà aquest dilluns dia 19 a Ràdio Nova de Vilanova del Camí (radionova.cat), a partir de les 20h., i en redifusió el diumenge dia 25, Nadal, a partir de la una del migdia. Per la seva part, Ràdio Igualada ho emetrà aquest dijous dia 22, a les nou del vespres, i redifusió també el dia de nadal, diumenge a les nou del matí. El programa també està disponible per ser escoltat o descarregat en el servei de podcast-ràdio a la carta del ‘Vols llegir?’.

L’escriptora Teresa Roig es va desplaçar expressament des de Barcelona, on resideix habitualment, fins a Igualada per enregistrar el passat dijous dia 15 de desembre aquest 8è ‘Club de lectura’ del ‘Vols llegir?’, als estudis de Ràdio Igualada. En aquesta edició, cinc usuaris dels clubs de lectura de la Biblioteca Central d’Igualada, que col.labora amb el programa, han opinat i fet tertúlia amb presència de la pròpia autora del llibre que ara fa tot just un any i escaig va publicar, ‘La merceria’ (Columna, 2015), un retrat fidedigne d’una clàssica família catalana, ambientat a Barcelona, en un trepidant viatge a través de tres generacions.

Els lectors participants han estat: Maria Lluïsa Sala, Encarna Navarro, Sònia Bastida, Raimundo Roman i Cèsar Torrecillas, que un cop havent llegit la novel.la proposada, han donat la seva opinió sobre l’obra i han fet tertúlia amb l’autora, Teresa Roig. Una tertúlia ben viva, que fins i tot ha continuat un cop finalitzada la gravació del programa. Opinions diverses sobre l’argument, personatges i sobre tot l’ambientació de l’època a la Barcelona del passat, amb l’epicentre del negoci familiar de la novel.la, una merceria.

LA NOVEL.LA

Es tracta de la seva sisena novel.la de l’escriptora igualadina Teresa Roig, on fa un retrat fi dedigne d’una clàssica família catalana en un trepidant viatge a través de tres generacions. ‘La merceria’, és publicada per l’editorial Columna del Grup 62. Disposa d’un total de 364 pàgines. Publicada en format paper i llibre electrònic.

ARGUMENT

A la Barcelona de principis del segle XX, un pobre idealista salva un ric d’una mort segura. L’amistat que els uneix a partir de llavors li canvia la vida per sempre; a ell i a les futures generacions, ja que gràcies a aquell gest altruista aconsegueix obrir el negoci familiar que sempre havia somiat: una merceria. Però aquesta, a part de ser motiu de felicitat i el principal escenari de la seva vida, també es convertirà en l’origen de tots els seus maldecaps.

A ‘La merceria’  viurem de prop els fets històrics més significatius per a la ciutat i el país, així com els daltabaixos econòmics de la petita empresa familiar. Descobrirem que tota decisió té epercussions, que els diners no ho poden tot; coneixerem l’ambició, el dubte, l’enveja, l’odi, la por… I recordarem que l’única resposta a tots els problemes és l’amor.

L’AUTORA

Teresa Roig (Igualada, 1975) col·labora des de jove en publicacions i ha obtingut diversos premis literaris pels seus contes.

Després de treballar en el sector audiovisual, actualment es dedica a escriure. És autora de les novel·les històriques L’herència de Horst  (Alisis, 2007), Premi Setè Cel a la millor obra narrativa de l’any) i Pa amb xocolata(Alisis, 2008), on demostrava la seva habilitat per entrellaçar suspens històric amb històries humanes i properes.

Amb El primer dia de les nostres vides (Proa, 2010, Premi Roc Boronat) va aprofundir en el retrat de la fràgil condició humana i es va consagrar com una nova veu del panorama literari en català. El blog de Lola Pons va ser la seva primera incursió en el gènere de la comèdia. Amb L’arquitecte de somnisens endinsa en l’apassionant història de la casa Milà.

PODCAST

En aquest mateix article hi ha la possibilitat d’escoltar aquesta vuitena edició del Club de lectura ‘Vols llegir?’:

CLUB DE LECTURA AMB MARIA ENRICH

dav

Aquest és el sisè ‘Club de lectura-Vols llegir?’. El programa es va emetre dilluns 14 de desembre a les 20h. a Ràdio Nova (107.7 fm / radionova.cat) i el divendres dia 18 a Ràdio Igualada (103.2 fm / radioigualada).

L’escriptora igualadina Maria Enrich, va protagonitzar aquesta sisena edició, on es va comentari i tertúlia envers al seu llibre publicat l’any 2014, titulat ‘Mitjons llargs’ (Barcanova). Aquest programa compta amb la col.laboració de la Biblioteca de Vilanova del camí, on hi van participar les lectores Cristina Lloret, Dolors Vergés i Teresa Mas Fontcuberta, que a més n’és la directora de l’espai públic. També hi va participar la col.laboradora del programa, la llibretera igualadina, Isabel Casas.

El llibre de Maria Enrich,  ‘Mitjons llargs’, ens parla de la dècada dels seixanta, un període ple de canvis que introdueixen nous signes de modernitat: les cançons dels Beatles, l’estètica hippy, les faldilles curtes i els mitjons llargs…. També és l’època dels televisors en blanc i negre, del NO-DO i de les sessions contínues al cinema. Però, sobretot, és una època en què es viu una situació política i reivindicativa i convulsa al nostre país.

La protagonista, Carme Blanes, Carmencita, tal com li diuen a casa, és una nena de la dècada dels 60. Aquest curs ha deixat l’escola de monges i ha entrat a l’Escola Jardí, una escola activa on es fa coeducació i, sempre que es pot, es parla en català. Aquest canvi, al principi difícil de pair, li suposarà una sèrie de descobertes que la faran créixer i entrar al món dels adults.

Podcast ‘Club de lectura – Vols llegir?’ amb Maria Enrich:

CLUB DE LECTURA AMB JOSEP SAMPERE

‘Aquesta nit no parlis amb ningú!’, novel·la original de l’escriptor i traductor igualadí Josep Sampere, ha protagonitzat també en la passada temporada (2015-2016), del programa d’actualitat literària la setena edició del ‘Club de lectura’ del ‘Vols llegir?’, que s’emet conjuntament per les emissores de Ràdio Nova de Vilanova del Camí i Ràdio Igualada.

En aquesta edició s’ha comptat amb al col·laboració de la Biblioteca Central d’Igualada, que ha seleccionat sis lectors que participen en aquesta activitat, per llegir el llibre proposat i posteriorment fer-ne la tertúlia a l’estudi de ràdio, amb la particularitat que també hi és present l’autor de l’obra escollida, i d’aquesta manera poder interactuar amb opinions, comentaris i dubtes envers a la novel·la.

Els lectors participants d’aquest programa: Sònia Bastida, Maria Lluïsa Sala, Cèsar Torrecillas, Raimundo Roman, Marta Bueno i Encarna Navarro, que juntament amb l’escriptor convidat, Josep Sampere, han comentat i fet tertúlia sobre la seva novel·la ‘Aquesta nit no parlis amb ningú!‘. Publicada per l’editorial ‘Males herbes’ l’octubre del 2015, l’obra presenta una història de fantasmes poc convencional, narrada amb un ritme frenètic i una prosa àgil, que suposa una de les incursions en la literatura de terror més sòlides de la nova literatura catalana.

El ‘Club de lectura’ del ‘Vols llegir?’, en la seva 7a edició, s’ha emès a Ràdio Nova del Vilanova del Camí el dilluns dia 11 d’abril a partir de les 20h, i redifusió el diumenge   dia 17 a la una del migdia. Per la seva part, Ràdio Igualada ha realitzat l’emissió del programa el divendres dia 15 d’abril a partir de les 20:10h., i redifusió el diumenge dia 17 a les nou del matí.

Podcast ‘Club de lectura – Vols llegir?’ amb Josep Sampere:

Theme by Anders Norén